Dagindeling

Wesley van Heugten Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read
Dagindeling

Dagindeling Bruiloft

In de maand januari is mij één ding heel duidelijk geworden. Bruidsparen gaan vól voor 2022. Wat de maatregelen tegen de tijd van hun datum ook gaan zijn, de bruiloft zal doorgaan. Veel bruidsparen hebben inmiddels al (soms een aantal keer) hun bruiloft moeten verzetten. Maar dit jaar gaan ze kosten wat het kost door. Het is mooi om tijdens kennismakingsgesprekken deze toewijding te zien en horen.

Zelf sta ik er ook zo in. Het is mooi geweest. 2022 gaat weer een mooi jaar worden met nu al veel bruiloften op de rol en een aantal kennismakingen nog in de planning. Wat ik altijd mooi vind om te zien is de diversiteit in dagindeling. De standaard lijkt er dit jaar wel een beetje af. Misschien is het een trend, misschien is het toeval.

Waar de traditionele dagindeling een vaak begint met het ophalen van de bruid, vervolgens de fotoshoot, ceremonie, receptie/borrel, diner en feest, heb ik voor dit jaar geen enkele bruiloft die hetzelfde is. En dat vind ik mooi. Ik heb avondceremonies, walking feestdiners, fotoshoots vlak voor het feest en feesten die tegen 22:00 eindigen. Alles naar de wensen van het bruidspaar. En zo hoort het ook.

Vaak kijkt het bruidspaar me wachtend op een mening aan na het uitleggen van de dagindeling. Soms ook letterlijk met de vraag of het raar is. Ik antwoord dan altijd dat het hun dag is, waarbij het belangrijk is dat zij zich prettig voelen bij de dagindeling. Je telt er (als het goed is eenmalig) heel veel geld voor neer, en het laatste wat je wil is dat je je druk moet maken over wat anderen vinden van de dagindeling. Als het bruidspaar graag de dag om 22:00 laat eindigen, dan moeten ze dat doen. Je gaat niet voor de bühne nog tot 01:00 door 'omdat dat nou eenmaal zo hoort'. Dat hoort dus niet. Doe waar je jezelf het beste bij voelt.

Zo gaat het ook vaak met de openingsdans. Als ik vraag of het bruidspaar met een dans de avond wil openen, dan weten ze dat vaak nog niet en voel ik bij één van de twee een twijfel daarover. Ik zeg dan altijd dat het geen verplichting is om dit te doen en probeer daarbij altijd het volgende voorbeeld te geven: Stel nou dat je tegen je zin in toch voor een openingsdans gaat, omdat dit verwacht wordt, of je zelf denkt dat het verwacht wordt. Dan ga je vanuit de spanning bij het ophalen, naar de spanning van de ceremonie om vervolgens je weer druk te gaan maken over die openingsdans. Terwijl ik altijd de zennuwen volledig zie verdwijnen na de ceremonie. Lekker relaxed bij de receptie en het diner toeleven naar de o zo verdiende feestavond. Dan ga je dat toch niet verpesten door een gedwongen openingsdans waar je zelf niet naar uitkijkt?

Nu heb ik hierboven toch een standaard dagindeling aangehouden, maar je snapt mijn punt. Het is volledig jullie dag. Daarom moet je het ook precies zo indelen waar jullie je prettig bij voelen. Dan weet je ook 100 % zeker dat je de hele dag min of meer relaxed bent. En dat is denk ik wat voor iedereen (inclusief de gasten) het fijnste is.

Ik ben altijd blij als bruidsparen me betrekken bij hun twijfels. Ik ben geen weddingplanner, dat is een knap vak apart. Maar ik heb wel veel ervaring en kan dus zeker meedenken over dit soort zaken. Dat doe ik dan ook graag. Gelukkig krijg ik daar in 2022 weer ontzettend veel kansen voor en daar kijk ik erg naar uit!

Muziek bij de trouwfilm
Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read