Videografie op je bruiloft

Wesley van Heugten Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

6 minute read
Videografie op je bruiloft

Videograaf op je bruiloft

Er komt een mailtje binnen van, meestal, een aanstaande bruid. Vaak via het contactformulier op de website. Ik word alweer helemaal vrolijk van het speciale deuntje dat ik aan de afzender heb gehangen, want dat kan maar één ding betekenen. Weer een aanvraag voor, op zijn minst, meer informatie. Enthousiast open ik het mailtje en zie dat er ook deze keer goed vooronderzoek is gedaan. Dat is toch wel het voordeel van hoe ik mijn website heb op laten bouwen. Toekomstig bruidsparen kunnen hier veel voorbeelden zien in het portfolio, de prijslijst en beschikbaarheid is zichtbaar en er staat veel uitgelegd over waar we voor staan en wat we uitleveren. Daardoor is er eigenlijk vaak direct de vraag om een kennismakingsgesprek te plannen. Maar hoe gaat het vanaf dan verder? Dat ga ik in dit blog aan jullie vertellen.

Het Kennismakingsgesprek met de videograaf

Gewapend met mijn checklist en het formulier dat ik altijd laat invullen vooraf kom ik bij het koppel thuis. Ik vind het belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen, in eigen omgeving. Ook kan ik meteen zien hoe ze wonen, daar leid ik vaak al aan af wat voor mensen het zijn. Op die checklist staat eigenlijk alle vragen om al in te kunnen schatten welk pakket het beste past bij dit bruidspaar. Ook staan daar praktische vragen op die belangrijk zijn voor mij als videograaf op de dag zelf. Een bijzondere vraag die daar in de laatste jaren is bijgekomen is of ik aanwezig mag zijn wanneer de bruid in de jurk gaat. Als man is dat toch een dingetje, maar gelukkig is dat vaak geen probleem. Eigenlijk is er maar één ding echt belangrijk tijdens dat gesprek. Is er een klik. Buiten dat is het vaak een formaliteit omdat, zoals hierboven al uitgelegd, de bruidsparen vaak beslagen ten ijs komen. Ze weten de (belangrijke) randzaken natuurlijk al, anders laten ze me niet komen. Bij dit gesprek is het voor mij ook al goed in te schatten of ik alleen kan komen, of dat ik een extra persoon inschakel en zo ja, voor hoe lang. Na de kennismaking vraag ik om binnen twee weken de knoop door te hakken. Gelukkig is dat meestal al wel de volgende dag duidelijk. Het is een JA!

Het detailgesprek met de videograaf

Wanneer het bruidspaar volmondig ja heeft gezegd tegen mij als videograaf, plannen we het detailgesprek. Vaak is enkele weken voor de grote dag het complete draaiboek af en dat is dan ook het moment dat ik graag nog een keer met het koppel ga zitten. Niet alleen om alle details nog eens door te nemen, maar zeker ook om ze nog even te zien. Op die manier kan, zo kort voor de bruiloft, helemaal in de sfeer komen waar het toekomstig bruidspaar zelf ook in zit. Dat maakt het voor mij makkelijker om de ochtend van de bruiloft te starten.

De bruiloft

Met alle apparatuur die ik denk nodig te hebben in de kofferbak, vertrek ik naar jullie dag. Voor de beeldvorming, dat gaat om 3 camera’s, enkele statieven, een gimbal, een drone, licht, microfoon’s, extra accu’s, extra geheugenkaarten, opladers en tot op heden altijd een paar repen peperkoek. Noem het raar, maar dat is een soort bijgeloof. Ik nam op mijn eerste bruiloft in 2012 een reep mee, en dat is er altijd in gebleven. Sterker nog, ik heb een reep die ik in december 2012 mee nam tot diep in 2016 in mijn tas laten zitten. Natuurlijk nooit meer opgegeten, maar goed verpakt merkte je er verder niks van.

Vaak begin ik bij de bruid, om vervolgens een uitstapje te maken naar de bruidegom. Wanneer dit qua planning niet mogelijk is, zal de extra cameraman/vrouw dat voor zijn/haar rekening nemen. Ik ben daarom altijd wel blij als alles op één locatie is, maar dat kan natuurlijk niet altijd. Na het bezoekje aan de bruidegom ben ik weer ruim op tijd terug voor de finishing touch bij de bruid, het aantrekken van de jurk en het belangrijke ophaalmoment. Daar hebben we het in het kennismakingsgesprek ook al over, ik ben zelf (net als fotografen) niet zo’n fan van een trap. Er zijn maar weinig huizen waar dat een goed belicht en ruime ruimte is. Gelukkig willen veel mensen dat moment bij de deur, of nog beter in een tuin of ergens op locatie waar een lange loop is.

Tijdens de dag zijn er diverse momenten waarbij ik altijd gebruik maak van een tweede camera. Bij de First Look (het ophaal moment), de ceremonie, speeches en de openingsdans. Op deze manier leg ik dat uit twee hoeken vast en kan ik dat in de trouwfilm mooi geschakeld editten. Afhankelijk van de locatie(s) waar deze momenten plaatsvinden is dat een statische of een bediende camera. Dat schat ik ook weer in bij het kennismakingsgesprek.

Wanneer ik tijdens alle mogelijke momenten beelden schiet, weet ik in mijn hoofd eigenlijk al wel hoe ik straks het verhaal ga vertellen in de trouwfilms. Omdat ik vooraf ook al weet welke muziek gebruikt wordt op de grote dag en dat tevens ook de muziek is die in een deel van de trouwfilms gebruikt zal worden, vormt zich al een plaatje. Doordat ik gebruik maak van juist die muziek in de trouwfilm, gaat een bruidspaar bij de viewing altijd weer helemaal terug naar het gevoel van de dag. Dat is echt een gouden trucje dat ik met alle liefde toepas. In de korte trouwclip gebruik ik muziek die ik zelf goed vind passen, daardoor is het ook voor mensen die de clip bekijken maar het bruidspaar niet kennen direct een verhaal.

In de ruim tien jaar dat ik dit nu doe, schiet ik de helft minder beelden. Ik weet nu wat ik wil, wat het bruidspaar wil en de ervaring zorgt ervoor dat ik de beelden dan ook eigenlijk direct weet te schieten. Het liefst ga ik op zoek naar allerlei kleine verhaaltjes. De momenten die het bruidspaar zelf op zo’n dag niet of nauwelijks mee krijgt. Dat zijn familieleden, vrienden, kinderen die even een momentje hebben. Daar zit voor mij de kracht in de hele trouwfilm. Je beleeft nog een keer de hele dag, maar dan als iemand die echt overal bij was.

De trouwfilm

Nadat ik (vaak) een uurtje of 14/15 op de bruiloft aanwezig ben geweest, begint voor mij eigenlijk pas het échte werk! De edit. Mijn stijl is duidelijk, dat is puur en ongedwongen. Het verhaal van de dag vertellen in een verhaal, maar dan op beeld. Daarom luister ik eerst nog eens naar alle liedjes, kies er eentje uit om het verhaal te beginnen en ga aan de slag. Dat is eigenlijk andersom dan dat er vaak gedaan wordt. Maar voor mij moeten de beelden kloppen met de muziek. Dat kijkt lekker weg, en door de opbouw in de muziek voel je de spanning en emotie ook oplopen terwijl je kijkt naar hoe de dag zich ontvouwd op beeld. Nadat ik een teaser heb gemaakt, binnen twee werkdagen na de grote dag, start ik met de lange trouwfilm. Die teaser wordt trouwens altijd bijzonder goed ontvangen. Je zit nog helemaal in de flow van de wedding en krijgt binnen korte tijd je eerste beelden op jullie muziek al! Ik vind dat altijd ook een mooi momentje, die eerste reacties. Daarna start ik met de lange trouwfilm. Hierin zit eigenlijk de complete dag inclusief alle speeches, geloften en eventuele ‘stukjes’ van gasten. Het grootste deel zit op muziek, maar de gesproken stukken natuurlijk niet. Afhankelijk van hoeveel gesproken delen er zijn, varieert de lange film van dertig minuten tot soms wel langer dan een uur.

Van deze lange film maak ik dan een kortere versie, die ongeveer de helft aan speelduur heeft. Hierbij knip ik de gesproken delen tot highlights en houd ik het (zoals ik altijd gekscherend zeg) behapbaar voor gasten die minder dichtbij staan. Uiteindelijk maak ik van die versie weer de trouwclip. Een clip van drie tot vier minuten met de allermooiste beelden op één liedje. Daarnaast edit ik de ceremonie tot een integrale film, zodat je die nog eens helemaal opnieuw kan bekijken. Wanneer het grootste pakket is gekozen, krijg je ook nog een complete aftermovie van alleen het feest. Ik moet wel zeggen, dit pakket is best wel pittig voor mij als videograaf en ik geef dan ook altijd aan dat bruidsparen dat alleen moeten doen als er op het feest écht wat bijzonders plaatsvind, of dat er een eindshow is die moet worden vastgelegd. Ik doe ze overigens met liefde hoor, maar dat zijn natuurlijk wel de duurste (en ook zwaarste) uren. Na een uurtje of 20 editten, zit het er meestal op.

Wanneer ik na uiterlijk zes weken alle films af heb, is voor mij een mooi moment aangebroken. De viewing bij het kersverse bruidspaar thuis. Ik geniet van de reacties op de beelden en stiekem zijn de gefluisterde complimentjes naar elkaar toe het mooiste. Het gelukkig zien van een bruidspaar, de appjes die soms weken daarna nog komen wanneer ze het weer aan iemand hebben laten zien, met een hapje en een drankje erbij. Dat is waar ik dit allemaal voor doe. Ik houd van mijn werk, en gelukkig laat 2023 zien dat ik nog steeds een graag geziene ‘gast’ ben op bruiloften. Want zo voelt het toch stiekem wel, een gast. Zo wil ik ook dat het voelt voor het bruidspaar. Als dat zo valt, dan kan ik het beste mijn werk doen.

Muziek bij de trouwfilm
Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read