Valentijnsdag

Wesley van Heugten Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read
Valentijnsdag

Valentijnsdag als Videograaf

Hoewel ik zelf niets speciaals aan Valentijnsdag doe, met wederzijdse toestemming van mijn vrouw uiteraard, is het voor mij als bruiloftvideograaf natuurlijk wel een speciale dag. Na wat speurwerk op het wereldwijde net kwam ik veel verschillende stukken tegen over de oorsprong van Valentijnsdag. Maar de mooiste is deze

De eerste echte historische vermelding van Valentijnsdag is afkomstig van de veertiende-eeuwse schrijver Geoffrey Chaucer. Hij schreef in zijn 'Parlement of Foules' (1382) de volgende zin: “Want dit was op Sint Valentijns dag, als elke vogel zijn maatje komt kiezen”.

“Als elke vogel zijn maatje komt kiezen”… Na vele ceremonies en evenzoveel verhalen gehoord te hebben, weet ik dat dit niet altijd op gaat. Dat kiezen.

Ik heb verhalen gehoord over het vinden van een tweede liefde, koppelkunde van vrienden, liefde over grenzen tot een superlike op Tinder. Het komt allemaal voorbij.

Maar hoe de bruidsparen elkaar ook gevonden hebben, ze staan allemaal op dezelfde manier voor mijn camera. Mega ‘in love’ en klaar voor een nieuwe stap in hun leven.

Elk met hun eigen verhaal over hoe ze tot dit punt gekomen zijn, een verhaal dat ze graag delen met de aanwezige gaste bij monde van de BABS. Voor veel buitenstaanders is zijn dat vaak lange, misschien wat saaie verhalen. Maar voor de gasten die aanwezig zijn en zeker voor het bruidspaar is dat een herkenbaar verhaal. Hun verhaal. Met de bruiloft als ultieme bekroning.

Zelf vind ik de verhalen vaak erg leuk om te horen, omdat ik na twee gesprekken en de intieme momenten van het voorbereiden een band heb opgebouwd met het koppel. Een band die stand houd tot aan het afleveren van de trouwfilm, en soms ook daarna nog. Je bent toch een heel groot onderdeel geweest van de mooiste dag uit hun leven, zij het zakelijk.

Zo voelt het overigens niet, ik voel me vaak gast op de bruiloft en denk dat ik daarom ook zo puur mogelijk het verhaal kan vertellen in de video.

Het samen kijken van de film is voor mij dan ook het toetje van de band. Het afsluitende deel waarmee ik ze veel liefde en geluk toewens in de toekomst. Een toekomst waarbij ik op verschillende manieren nog eens kan zien hoe die verloopt. Via social media natuurlijk, maar steeds vaker ook ‘live’. Omdat bijvoorbeeld gasten op de bruiloft na een tijdje ook gaan trouwen en me vervolgens boeken. Of omdat ik een newborn mag vastleggen van een bruidspaar waarbij ik ook de bruiloft heb mogen doen.

Mijn eerste bruiloft op Valentijnsdag moet nog komen, tot die tijd geniet ik maar van alle verhalen die ik heb mogen horen en alle contacten die zijn ontstaan uit de connectie met de koppels. De één wat hechter dan de ander, maar er is niet één bruidspaar dat ik volledig uit het oog verloren ben, en dat wil ik graag zo houden.

Fijne Valentijn!

Muziek bij de trouwfilm
Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read