Bijzondere momenten op de grote dag

Wesley van Heugten Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read
Bijzondere momenten op de grote dag

Bijzondere momenten op de bruiloft voor de trouwfilm

Bij haast elke bruiloft die ik vast heb mogen leggen zitten bijzondere momenten. Natuurlijk zijn dat de standaard emoties bij de gloften, het jawoord of het weggeven van de bruid. Maar vaak gebeuren er op de dag zelf dingen waarvan niemand, of slechts een enkeling van te voren op de hoogte is. Als videograaf heb ik dan vaak het geluk dat ik dat wél weet, omdat dit natuurlijk op de video niet mag ontbreken.

Zo kan ik me soms al helemaal verheugen op iets en vind ik het stiekem ook erg leuk dat ik dan één van de weinige ben die weet dat het staat te gebeuren. Het kunnen hele kleine dingen zijn zoals een speech, of een videoboodschap van iemand die niet fysiek aanwezig kan zijn. Of een BN-er als verrassingsgast op het feest. Maar in sommige gevallen gaat het om iets dat elke aanwezige diep raakt. Het mooie is dat zich dat op verschillende manieren uit.

Meestal is het van de gezichten van de aanwezige af te lezen, kun je een speld horen vallen tijdens een speech, of zie je tranen bij personen waar je ze niet verwacht. Maar soms, is het een gevoel. Dat is supercliché, maar wel waar. De sfeer, of het gevoel van dat moment veranderd. Ook al ben ik op dat moment aan het filmen lijkt alles dan in slow-motion te gaan, of zelfs even stil te staan.

Het is moeilijk uit te leggen maar je merkt dat echt. Zo was er een bruid die ervoor koos om de feestavond te openen men een vader-dochter dans. Er waren slechts een handvol genodigden die hiervan wisten, maar elke persoon daar aanwezig wist de lading die op deze dans lag. Het kon zomaar de laatste dans zijn, en dat voelde je aan alles. Ik heb bij het terugkijken van de beelden pas gezien dat na deze dans het volgende liedje werd ingestart en de dansvloer zich vulde met gasten die zin hadden in een feestje. Maar ik kan me dat helemaal niet meer herinneren. In mijn beleving tijdens het filmen stond alles even stil en bleef dat zo, tot minuten na de laatste klanken van 'You Raise Me Up'. Dat is dus precies wat het kan doen.

Een ander voorbeeld was op de grote dag van een stel dat ik heb leren kennen als zo ongeveer het sterktste koppel dat je kunt bedenken. Zij hebben ontzettend veel voor hun kiezen gekregen (en nog) met één van hun kinderen. Op de dag zelf, tijdens de borrel kwam er ineens een kruk tevoorschijn op een meter of 3 van het bruidspaar. De bruidegom pakte zijn gitaar en raakte, buiten zijn bruid, elk persoon die aanwezig was zó ontzettend diep. Daar is op de beelden geen ontkomen aan. Dit was zo'n moment dat het leek alsof er helemaal niemand aanwezig was, behalve de bruidegom én zijn bruid. Terwijl er toch zeker een man of 40 omheen zat. Ik weet zeker dat ze het zelf ook zo hebben ervaren. En waarschijnlijk de gasten ook. De bruidegom speelde 'In These Arms' van Bon Jovi, maar tot grote verrassing van de bruid zong hij er ook bij. Dát had hij nog nooit voor haar gedaan en dat was wat dit moment éxtra bijzonder maakte.

Ik heb uiteindelijk in de teaser deze opname gebruikt onder de eerste beelden van de dag. Wat je daar ziet gebeuren is onbeschrijfelijk. Ik heb het net nog eens bekeken en na bijna 5 jaar doet het nog steeds wat met me.

Dat is precies wat ik bedoel te zeggen, dat dit soort dingen mij nog steeds ontroeren en raken, dat wil zeggend dat het een heel bijzonder moment is geweest. Als dit voor mij als videograaf al zo is, dan weet je hoe het voor de aanwezige gasten heeft gevoeld. Zeker degene die dichtbij staan. En dat vind ik ontzettend mooi. Dat je daar bij hebt mogen zijn. En het ook nog eens voor altijd vast hebt kunnen leggen.

Muziek bij de trouwfilm
Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read