Newborn Video

Wesley van Heugten Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read

Newborn Video

Hoewel ik al mijn energie en passie nog kwijt kan in het filmen en editten van bruiloften en ik dit ook zeker zal blijven doen, kan het natuurlijk nooit kwaad om je horizon te verbreden. Zo kwam ik na wat zoekwerk ineens op wat voorbeelden (buiten Nederland) van newborn video's. Vrij bijzonder, dacht ik, maar ik werd eigenlijk meteen gegrepen door de emotie en sfeer die in die video's zit en dacht gelijk terug aan de eerste weken van mijn eigen kinderen. Ik kon me eigenlijk niet precies meer voor de geest halen hoe dat was. In grote lijnen natuurlijk wel, maar puur in de emotie terug naar die tijd kon ik niet.

In de cloud ben ik toen gaan zoeken naar de foto's en filmpjes uit die periode. Dat was mooi om terug te zien, maar toch voelde ik niet helemaal dat moment dat ik maar al te goed ken van de presentaties van trouwfilms. Dat je echt even helemaal teruggaat naar die tijd. Natuurlijk kom je mooie beelden tegen, beelden die je ook hebt gedeeld op sociale media of met familie. Maar toch doet het niet wat het doet bij de trouwfilms die ik maak. Natuurlijk zijn er legio newborn fotografen, en dat is absoluut een vak apart, maar ik heb toch meer met bewegend beeld. Dat was het moment dat ik me bedacht ; wat voor bruiloften kan, kan ook voor newborns.

De truc nu was natuurlijk om dit te kunnen proberen, want meer nog dan bij een bruiloft laat je me als klant natuurlijk wel ontzettend dichtbij je persoonlijke leven. Na diverse oproepen bleek al snel dat er ontzettend veel animo voor is, dat gaf me nog meer vertrouwen om hier vol voor te gaan. Hoe mooi zou het zijn als ik naast bruiloften ook de traditioneel volgende stap in een relatie zou kunnen vastleggen. Al is het tegenwoordig ook net zo vaak andersom. Maar de aanpak en stijl is voor mij eigenlijk identiek. Ik probeer zo puur mogelijk de sfeer en emotie van die korte tijd dat ze zo klein zijn vast te leggen in een film. Een vingertje, een teentje, wegdraaiende oogjes bij het in slaap aaien.

Vaak ben ik zo'n twee uur aanwezig en net als met een bruiloft laat ik me leiden door het verloop van de dag, of in dit geval het dagdeel. Je kan en wil niets forceren, op die manier leg ik de huwelijken vast, en dus ook de newborns. Die twee uur zijn vaak genoeg om alle key-moments van dit vroege leven vast te leggen. Slaap, badderen, voeding en wakkere momenten komen vaak allemaal aan bod. Als er nog tij is voor een kleine wandeling dan pakken we die ook mee. Aan mij de taak om dit in mijn eigen stijl zo puur mogelijk vast te leggen. Om vervolgens dit samen te brengen in een film.

Het bijzondere is, dat de reacties op deze film eigenlijk identiek zijn aan de reacties op een trouwfilm. Al moet ik zeggen dat een baby vaak nog wel meer aanspreekt bij buitenstaanders dan een getrouwd koppel buiten de eerste- en tweedelijns kennisenkring. Baby's zijn, wanneer je zelf kinderen hebt of wil, gewoon booming. Je kunt er bij wijze van spreken uren naar kijken.

Voor mij dus een compleet nieuwe tak, maar wel eentje waarin ik heel erg veel vertrouwen heb en hoop nog jaren in vooruit te kunnen. Hoe mooi zou het zijn als ik van het stel waarvan ik de bruiloft heb mogen vast leggen, daarna ook een newborn video kan maken. Of andersom natuurlijk.

Muziek bij de trouwfilm
Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read