Muziek bij de trouwfilm

Wesley van Heugten Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read
Muziek bij de trouwfilm

Muziek bij de trouwfilm

Wanneer ik een bruioft vastleg weet ik vooraf altijd al welke muziek voor deze dag door het bruidspaar is gekozen. Zo krijg ik al een beetje een beeld van de stijl en sfeer die de dag uit zal stralen. Niet dat ik hem dan anders vastleg dan normaal, maar met die muziek in mijn hoofd schiet ik dan wel al de beelden. Op die manier weet ik eigenlijk meteen al hoe de film zich gaat ontvouwen. Als er bijvoorbeeld bij het oplopen van de bruid gekozen wordt voor een liedje waarin een goeie opbouw zit, dan heb ik in mijn hoofd al de korte clip zitten, waarbij het hoogtepunt van het nummer na een opbouw samenvalt met de kus van het bruidspaar na het jawoord. Dit is een trucje dat eigenlijk altijd wel bij elk liedje toegepast kan worden. Al lenen sommige liedjes zich er uiteindelijk niet voor.

Gelukkig zijn vaak genoeg liedjes om uit te kiezen omdat er traditioneel een aantal momenten zijn waarbij muziek gebruikt wordt op de bruiloft. Het overgrote deel van de liedjes zit in de ceremonie. Bij het oplopen, bij het tekenen en uiteindelijk bij het aflopen. Maar waar voor mij ook altijd de grote uitdaging zit is een liedje vinden dat niet direct op het lijstje van het bruidspaar stond maar wel alles zegt over die dag. Zodat ik de sfeer bij de uiteindelijke film overbreng en het koppel weer helemaal terug breng naar hun mooie dag. Zo'n liedje komt dan in veel gevallen pas voorbij op het feest. Waarbij je merkt dat iedereen inclusief het bruidspaar helemaal los gaat, of emotioneel wordt in het geval van een eindnummer. Ik probeer daar vaak mee te verassen in de uiteindelijke eindfilm door een versie te zoeken die geschikt is voor alle beelden. Vaak een acoustische versie of een cover.

Ik heb in de afgelopen jaren al veel nummers voorbij horen komen, waarin er ook redelijk vaak uit dezelfde vrijver gevist wordt. De Ed Sheeran's van deze wereld doen het goed op bruiloften. Maar gelukkig komen er ook vaak bijzondere nummers voorbij waarmee ik dan graag aan de slag ga. Vaak betekenen deze nummers al iets voor het stel, dus dan zit de emotie er sowiezo al in. Maar voor de social media posts en de filmpjes op mijn website kies ik vaak zelf de nummers. Nou ja, ik kies de liedjes uit een lijst die verzameld is door een talent in het zoeken naar geschikte nummers...

Mijn vrouw heeft een neusje voor dit soort soundtracks, liedjes met een verhaal en een perfecte opbouw. Vaak worden deze liedjes gebruikt in televisieseries, waarna je bij zo'n artiest terecht komt en merkt dat hij of zij nog veel meer pareltjes in petto heeft. Sleeping At Last is zo'n artiest.

Op onze eigen bruiloft hebben wij ook enkele nummers van hem gebruikt en gek genoeg had ik een paar jaar geleden een bruiloft waar ook een nummer van hem op de playlist stond. Dit bruidspaar had iets met het nummer' 500 miles' van The Proclaimers. Maar dat is natuurlijk niet echt een lied dat zich leent om bijvoorbeeld op te lopen als bruid. Sleepin At Last bleek een cover van dit nummer te hebben gedaan en zo ontstond een prachtige oploop. Precies wat ik zelf dus ook gaaf vind om te doen. Zoeken naar dat een versie van een nummer dat zich het beste leent als soundtack voor de film

En al is Sleeping At Last een van mijn favoriete artiesten als het gaat om muziek onder beelden, zijn er nog genoeg mooie tracks te ontdekken. Ik (ok, mij vrouw) zoek vrolijk door, want dat hoort ook gewoon bij mijn werk natuurlijk en dat is helemaal geen straf!