Kosten voor én van een Videograaf

Wesley van Heugten Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

5 minute read
Kosten voor én van een Videograaf

Kosten voor een videograaf op jullie bruiloft

Gelukkig hoef ik maar zeer zelden (eigenlijk nooit) verantwoordelijkheid af te leggen over mijn prijzen. Datgeen je betaald voor mijn werk als bruiloftvideograaf bedoel ik dan. Fysieke prijzen, die je kunt winnen, heb ik nog niet mogen ontvangen. Voor de meeste award’s (in video) heb je namelijk een betaald account nodig bij de organisator. En ik heb zorgvuldig afgewogen waar en waarom ik wel of geen kosten wil maken met betrekking tot adverteren. Dat is meteen een mooi bruggetje naar de kosten die ik als videograaf maak en dát is dan meteen weer een mooi stapje naar een vorm van verantwoordelijkheid afleggen over de prijsstelling.

Ik zou hier natuurlijk een heel lijstje kunnen maken met kosten en baten in welke vorm dan ook, maar dat is niet echt mijn stijl en denk ik ook heel saai. Vandaar dat ik dat ga proberen te doen in de vorm zoals ik dat het beste kan. Verhalend, in dit geval in een blog.

Wedding Platform en website

Wanneer er een mailtje binnenkomt vanuit The Perfect Wedding met een mogelijk geïnteresseerd koppel probeer ik altijd direct te reageren. De mogelijkheid is namelijk reëel dat er op dit betaalde platform waar ik adverteer, meerdere kapers op de kust zijn voor dit aanstaande bruidspaar. Ik sta door mijn recensies wel redelijk hoog tussen de andere aanbieders uit de regio, maar omdat ik niet het duurste abonnement heb staan er nog altijd een behoorlijk aantal aanbieders boven mij. Vandaar dat ik veel energie heb gestoken in mijn profiel zodat ik er mogelijk toch een beetje uitspring. De verwijzing naar mij website is daar ook erg belangrijk in, dat is namelijk je visitekaartje. Deze heb ik geheel naar wens laten ontwerpen en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe zaken of functies.

Kennismakingsgesprek

Wanneer een bruidspaar dan interesse toont in mijn diensten als videograaf, maken we altijd snel een eerste afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik vind het belangrijk om dit bij het koppel thuis te doen, in een vertrouwde omgeving. Het maakt mij niet zoveel uit waar dat dan is, ik rijd er naar toe. Dat doe ik enkele weken voor de bruiloft met alle liefde zelfs nogmaals om de details door te spreken.

Trouwbeurs

Zelfs als ik op een trouwbeurs sta, doe ik dat nog steeds. Al maak je daar natuurlijk al wel een beetje kennis met een mogelijk geïnteresseerd bruidspaar. Zo’n beurs is trouwens echt wel heel leuk om te doen. Je probeert daar natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag te komen door je stand zo in te richten dat je mogelijke klanten er naar toe worden getrokken. Een grote TV met daarop beelden van mijn bruiloften, flyers, brochures, een grote banner en wat mooie bloemen moeten dat op zo’n dag voor mij doen. Wanneer er enkele mooie bruiloften uitkomen zijn die zaken, samen met de huur van de stand de investering waard geweest!

Same Day Edit

Sinds kort krijg ik bij de kennismaking overigens steeds vaker de vraag of ik ook de mogelijkheid heb om een same-day edit te verzorgen. Een filmpje, dat ik ter plekke in een uur of twee moet maken, met de eerste beelden van de dag. Zodat hiermee het feest geopend kan worden, of gewoon om alle avondgasten alvast een impressie te geven van wat er die dag allemaal voor moois is gebeurd. Sinds kort geef ik mijn bruidsparen inderdaad de mogelijkheid hiertoe. Thuis staat natuurlijk mijn geliefde grijze monster waar ik dat op mijn gemak allemaal achter kan editten, maar wanneer dat op locatie moet (en onder tijdsdruk) is een draagbaar grijs broertje natuurlijk een noodzaak. Voor alle zekerheid met wat extra (extern) geheugen om zeker alles snel te kunnen verwerken. Ik wil natuurlijk niet het risico lopen iets te missen tijdens het maken van die same-day edit, dus zorgt een extra persoon, gewapend met vervangende geheugenkaarten, ervoor dat ook tijdens het diner het filmen gewoon doorgaat.

De Bruiloft

Wanneer de grote dag dan eindelijk zover is, stap ik met al mijn apparatuur in de auto, onderweg naar de locatie. Je weet natuurlijk door de kennismakingsgesprekken wel ongeveer wat je aan gaat treffen. Maar soms is een locatie dusdanig onbekend of ver weg dat je er voor het eerst komt. Daarom gaat eigenlijk de hele huisraad voor de zekerheid mee. Dan heb je het over lampen, microfoons, geheugenkaarten, opladers en accu’s voor alle drie de camera’s die mee gaan. Evenals extra accu’s en geheugenkaarten voor de Drone die ik ook nooit thuislaat. Samen met de statieven gaat dit alles in de achterbak en vertrek ik richting de locatie.

De Trouwfilm

Meestal ben ik zo’n 12-15 uur inclusief reistijd bij de bruiloft aanwezig waarbij ik voor vele GB’s aan film vast leg. Thuis gaan deze natuurlijk veilig op externe harde schijf én backup ik ze nog eens op een extra schijf voor alle zekerheid. Wanneer ik daarna met veel plezier begin met editten in, door mijn abonnement altijd de laatste versie van Adobe Premiere pro, gaan alle uiteindelijke films ook op een extra harde schijf, en tevens in een cloud. Ik gebruk niet vaak animatie's of titels in mijn trouwfilms, maar bij mijn andere opdrachten maak ik daar veel gebruik van. Daarvoor heb ik een abonnement lopen bij een groot bedrijf dat daar allemaal in voorziet. Het bruidspaar ontvangt de films op een snelle, gelikt uitziende USB stick in een houten geschenkdoos waar mijn logo in gelasert is. Op deze manier kunnen ze hem goed bewaren, maar voor de zekerheid staat de trouwclip ook altijd nog met een persoonlijk linkje op mijn Premium Vimeo account. Zo blijf hij in principe altijd beschikbaar. Daarbij lever ik hem ook nog af via Wetransfer, waar ik een pro abonnement heb om grote bestanden te kunnen versturen en/of ontvangen.

Naberwerking

Nadat ik gemiddeld een uurtje of vijftien tot twintig in de nabewerking heb gestoken en alles netjes bij de klant is afgeleverd is de betaling meestal al voldaan door het bruidspaar. Deze verwerk ik natuurlijk altijd netjes in mijn boekhoudprogramma zodat ik dit ook aan de belasting door kan geven. Zij pakken daar natuurlijk nog een flink deel van af, want helaas kunnen videograven niet rekenen op het gunstige belastingtarief van 9% zoals dat vaak wel het geval is bij de collega’s die stille beelden schieten.

Buiten de boekhouding zorg ik altijd dat ik mijn opdrachten en kosten goed verwerk in een aparte administratie, zodat ik ook op elk moment van het jaar behoorlijk nauwkeurig weet wat ik nog meer aan de belasting moet afdragen en ook nog rekening houd met het opbouwen van pensioen, het betalen van de abonnementen en investeringen, de verzekeringen en overige zaken die ik nog niet heb benoemd en natuurlijk de onontkomelijke vervanging van alle apparatuur om de 3-5 jaar.

Nu lees je in deze blog natuurlijk een aantal keer 'Premium dit', 'Abonnement dat'. Dat klinkt allemaal een beetje decadent maar ik ga er van uit de lezer van deze blog bekrijpt wat ik daarmee wil zeggen. Ik heb daarbij voor mij gevoel zelfs niet eens alles (kunnen) benoemen, simpelweg omdat het niet helemaal in het verhaaltje zou passen. En zoals bekend is het goed vertellen van een verhaal voor mij een belangrijk punt. Zowel in video als in schrift.

Bespaar niet op herrineringen

Ik ben superblij dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt en ik tot nu toe gewoon goed kan rondkomen van mijn videografie. Ik ga er alles aan doen om te zorgen dat ik dat ook nog heel lang kan blijven doen. En er is eigenlijk maar één manier om dat te doen. Blijven zorgen voor kwaliteit die in verhouding staat tot de betaalde prijs. blijven investeren, blijven leren.

“Bespaar niet op herinneringen” is mij ooit door een bruidspaar verteld en dat is zo’n beetje mijn lijfspreuk geworden bij twijfelende koppels. Ik ga er van uit dat als ík niet bespaar op mijn inzet en kosten, er altijd bruidsparen blijven bestaan die niet besparen op herinneringen.

Muziek bij de trouwfilm
Wesley van Heugten

Wesley van Heugten

2 minute read